,

Vaellusruokaa: Cold soaking -metodi eli kylmäliotus – Vaellusruokaa ilman retkikeitintä

Kesällä 2024 otimme kokeiluun uuden vaellusruoan valmistusmetodin: cold soaking eli ruuan kylmäliotus (paremman suomenkielisen termin puuttuessa). Törmäsin ilmiöön ensimmäisen kerran, kun aloin haaveilla juoksuvaelluksesta ja Partioaittan webinaarissa sivuttiin metodin suomia mahdollisuuksia. Vaikka juoksuvaellus onkin edelleen vasta ajatusasteella, kylmäliotus kuulosti kokeilemisen arvoiselta myös perinteisiä vaelluksia ajatellen. Niinpä päätimme testata sitä pidennetyn viikonlopun mittaisella Seitsemisen vaelluksellamme. Rohkaisevien tulosten innoittamana metodi päätyi käyttöön myös kesän täysimittaisilla vaelluksilla Norjan Rondanessa ja Käsivarren erämaassa. Alun perin meille tärkein motivaatio oli kaasun säästäminen, mutta esimerkiksi tuorepuurot osoittautuivat niin hyvänmakuisiksi ja helpoiksi, että jatkossa ne todennäköisesti korvaavat perinteiset vaelluspuuromme.

Internetin ihmeellistä maailmaa tutkiessamme huomasimme, että aiheesta on suomen kielellä saatavilla kovin vähän tietoa ja suomenkielistä termiä emme löytäneet ollenkaan (kommentoikaa, jos sellaisen tiedätte). Sen vuoksi päädyimme kirjoittamaan tämän jutun omiin kokemuksiimme pohjautuen ja vastaamaan kysymyksiin, joita ainakin itsellämme aluksi heräsi. Mikäli haluatte lisätietoa ja englanti taipuu, kirjoittamalla Googleen ”cold soaking” löydätte lisää vinkkejä. Bonuksena olemme listanneet loppuun käyttämiämme reseptejä.


Mitä on ”cold soaking”?

Metodin pääidea käy ilmi jo nimestä eli ruoka-aineksia liotetaan kylmässä vedessä, kunnes ne pehmenevät syötäväksi kelpaavaksi seokseksi. Koska vettä ei keitetä, prosessi ei vaadi lainkaan retkikeitintä tai polttoainetta. Ainekset ovat pääsääntöisesti kuivattuja ja mieluiten myös ennen kuivausta kypsennettyjä. Ihan kaikki ruoka-ainekset eivät ennallistu kylmässä vedessä kovinkaan mallikkaasti, joten ennallistumista kannattaa kokeilla ensin kotona pienillä määrillä kuivattua raaka-ainetta.

Miten ruoanlaitto käytännössä tapahtuu?

Me olemme valmistaneet ruoat kaikessa yksinkertaisuudessaan lisäämällä vettä samaan MiniGrip-pussiin, johon olemme valmiiksi annostellun kuivatun ruoan varastoineet. MiniGrip-pussi on laitettu toiseen pussiin siltä varalta, että sisempi pussi vuotaa ja ulointa pussia on uusiokäytetty. Ruoan vuotaminen sisäpussista on toistaiseksi osoittautunut harvinaiseksi ja ainoastaan nuudelipohjaiset pöperöt ovat saaneet lievää vuotoa sisäpussista aikaiseksi. Syynä tähän on luultavasti kuivattujen nuudeleiden terävät kulmat ja esim. kuskusruoilla vastaavaa ongelmaa emme ole havainneet. Ulkopussi ei ole päässyt vuotamaan vielä kertaakaan. Myös esimerkiksi ruokatermari tai jokin muu astia toimisi varmasti loistavasti, jos sellaisia mukanaan kantaa. Ruoka on kulkenut rinkassa helposti saatavilla ennallistumisen ajan. Vesimäärä vaati aluksi pientä kokeilua ja lisäilimme sitä pienen määrän kerrallaan. Ensimmäisten kokeilujen jälkeen veden lisäykseen tuli hyvä näppituntuma ja sitä ei ole enää tarvinnut juurikaan lisäillä jälkikäteen. Liian paljon vettä on tullut vielä silloin tällöin laitettua, mikä lähinnä vaikeuttaa syömistä.

Mitä hyötyä kylmäliotuksesta on?

  • Kaasua säästyy
  • Ei tarvitse pakata ja purkaa rinkkaa edestakaisin lounastauoilla, sillä riittää, että ruoka ja aterimet ovat helposti saatavilla
  • Ei tarvitse etsiä keittimelle suojaista paikkaa tuulisessa tai sateisessa tunturissa
  • Aktiivinen ruuanlaittoaika on lyhyt eli ruoka valmistuu käytännössä itsekseen
    • Yleinen vaivattomuus, koska suurin osa ruuanlaittoajasta on passiivista.
  • Tauoista tulee lyhyempiä, jolloin voi kulkea pidemmän matkan ja lihakset pysyvät lämpiminä.

Mitä haittoja kylmäliotukseen liittyy?

  • Veden puhtauteen ja hygieniaan pitää kiinnittää erityistä huomiota (lisää tästä alla)
  • Viileällä ilmalla voi olla epämukavaa syödä kylmää ruokaa
  • Vähentää vaihtoehtoja verrattuna perinteiseen retkiruokaan
  • Ruuan valmistamisesta maastossa syntyy tavallista likaisempia roskia, jos käyttää valmistukseen muovipusseja. Suosituilla reiteillä roskien haju saattaa houkutella esim. jyrsijöitä.
  • Jos maastossa ei ole paljon vettä tai sen laatu on huono, voi olla haastavaa löytää sopivaa vesipistettä.

Mitkä ruoka-aineet ennallistuvat hyvin kylmässä vedessä?

Tässä on lista ruoka-aineista, jotka olemme testanneet ja todenneet, että ne ennallistuvat kohtuullisessa ajassa kylmässäkin vedessä:

  • Iso osa kuivatuista kasviksista (porkkana, paprika, sipuli, purjo, tomaatti, kaupan valmis kuivattu keittokasvisseos)
  • Kuivattu omena ja banaani
  • Kuivatut pavut ja kikherneet
  • Kuivattu palvikinkku
  • Kuivattu tonnikala ja pakastesei
  • Couscous
  • Keitetty ja kuivattu riisinuudeli
  • Kuivatut yrtit
  • Pottumuusijauhe
  • Kaurahiutaleet

Muita hyviksi toteamiamme lisiä ruokien joukkoon:

  • Kaupan valmiit kuppikeitot ja erilaiset valmiit maustekastikkeet
  • Pähkinät ja siemenet
  • Parmesan (säilyy joitakin päiviä sellaisenaan rinkassa)
  • Maitojauhe
  • Tortillakuoret

Mitkä ruoka-aineet ennallistuvat huonosti?

Tässä on puolestaan lista aineksista, jotka eivät kokemuksemme perusteella ennallistu kovin hyvin.

  • Kuivattu kana
    • Huono ennallistuminen ei varsinaisesti ole välttämättä ongelma, vaan ruokaa voi näinkin hyvin syödä.
  • Kuivattu jauheliha
    • Vähän sama juttu kuin kanassakin.
  • Kuivattu peruna-sipuliseos
  • Keittämätön nuudeli
    • Vaati yön yli liotuksen, jota emme kesäoloissa hygieniasyistä suosittele

Entä hygienia?

Koska ruokaa ei keitetä, hygienian kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana, mikäli haluaa välttää ruokamyrkytyksen. Ensinnäkin veden pitää olla niin puhdasta, että uskaltaisit juoda sitä. Itse olemme tiristäneet veden ruokaan saman filtteripullon läpi, kuin mitä käytämme juomiseen. Mitä tulee turvalliseen liotusaikaan, tietoa on sangen vähän saatavilla. Siksi emme uskalla antaa tarkkaa aikarajaa siitä kauanko ruokaa uskaltaa pitää likoamassa ja tyydymme sanomaan ’niin vähän aikaa kuin mahdollista’. Paljon riippuu mm. ruoasta ja lämpötilasta. Emme ainakaan itse uskaltaisi enää syödä useita tunteja 30 asteen helteessä lillunutta kanaa tai kalaa. Alla olevien reseptien kanssa olemme testanneet, että alle tunnin aika on aina ollut riittävä, joskin yleensä lyhyempikin aika on riittänyt. Ensimmäisten kokeilujen aikana ruokaa kannattaa pitää silmällä esim. vartin välein ja tarkkailla, miten nopeasti se ennallistuu. Kannattaa myös miettiä, kauanko uskaltaisit pitää samaa ruokaa kotona huoneen lämmössä.

Yhteenveto

Jos lukisi pelkästään listauksen haitoista ja hyödyistä, voisi nopeasti päätellä, että metodista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Näin emme ole kuitenkaan kokeneet, vaan toistaiseksi kokeilemmissamme olosuhteissa hyödyt ovat voittaneet haitat. On vaikea laskea arvoa sille, kuinka hyvältä tuntuu, kun nälän tullen ei tarvitsekaan alkaa etsimään paikkaa, jossa olisi sopivasti vettä ja vieläpä keittimelle jonkinlainen tuulensuoja sekä riittävän tasainen alusta. Metodin käyttäminen lisää joustavuutta taukopaikan valinnassa, vaikka toki jossain se vesi on sopivassa kohdassa kuitenkin lisättävä, ennen kuin ruoka on syötävää. Kokemustemme perusteella kuitenkin ajoitus on sen verran joustava, että ei ole useimpien ruokien kohdalla merkittävää eroa, ennallistaako niitä 30 min vai yli tunnin — toki edellä pohdiskellut hygienianäkökohdat huomioiden.

Jatkossa tuskin olemme täysin luopumassa retkikeittimen kantamisesta, mutta vaikuttaisi siltä, että aamupalat ja lounaat valmistamme tästedes cold soaking -metodilla. Johdannossa mainitut juoksuvaellukset on vielä kokeilematta, mutta ainakin nämä kokeilut ovat lisänneet luottamusta siihen, että ilman keitintäkin tarvittaessa pärjäisi. Metodi toimii erityisen hyvin alueilla, jossa riittävän hyvälaatuista vettä on saatavilla usein, mikä onneksi koskee lähes koko Suomea pienin varauksin.


Reseptejä

Alle on listattu kokeilemiamme reseptejä, olivat ne onnistuneet tai eivät. Mikäli ruoka ei ole ollut täysin toimiva, mutta kuitenkin kehityskelpoinen, olemme maininneet myös ongelmakohdat. Veden määrä on arvio, koska emme kuljeta maastossa mitta-astioita. Myös kuivausajat ovat epätarkkoja, koska ne voivat vaihdella monestkin syystä. Meillä ainakin kestää kuivuminen yleensä virallisia oppaita kauemmin.

Marjatuorepuuro reilun puolen tunnin tekeytymisen jälkeen

Marja- tai suklaatuorepuuro

2 annosta, 100g/annos, 550–600 kcal/annos

Pohja

  • 5 rkl maitojauhetta
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 3 rkl chian siemeniä

Vaihtoehto 1: Lisää nämä, jos haluat marjapuuroa

  • 5 rkl kookoshiutaleita
  • 1 rkl marjarouhetta/jauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria

Vaihtoehto 2: Lisää nämä, jos haluat suklaapuuroa

  • 3 rkl kookoshiutaleita
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • 0,5 dl banaanilastuja tai kuivattua mustikkaa

Kotona

  1. Sekoita kotona kaikki aineet keskenään.

Maastossa

  1. Lisää 4–6 dl vettä.
  2. Anna tekeytyä 30 min – 1 h.

Arvosana: 4/5

Perinteistä, joka-aamuista pakkopuuroa inhoava Jenni totesi heti ensimmäisen kokeilun jälkeen, että harvoin menee puuro näin hyvin alas ilman pakkosyöntiä tai massiivista määrää mehukeittoa. Tämä päätyikin nopeasti korvaamaan perinteisen kaurapuuron vaellusaamiaisena lähes kokonaan. Koska puurossa on huomattava määrä runsasenergisiä chian siemeniä, tulee puurosta helposti täyttävämpi kuin perinteisestä kaurapuurosta. Tämä on myös vaivaton valmistaa, koska käytännössä koko aika on passiivista. Sopii hitaiden aamujen ystäville, koska aamupalan valmistuessa voi esim. huoletta jatkaa unia.


Linssigranola

8 annosta, 88 g/annos, 437 kcal/annos

Tämän myslin innoittajana toimi Tekilan linssigranola, kun etsin keinoja tehdä myslistä täyttävämpi, mutta se on lisäksi saanut vaikutteita Marttojen paahdetun myslin reseptistä. Kyseessä on siis eräänlainen kahden reseptin fuusio, jota olen hieman muokannut ainesten ja määrien osalta perustuen omiin kokemuksiin myslin paahtamisesta. Meillä on käytössä talousvaaka, joten määrät ovat hyvinkin tarkkoja, mutta vastaavaan tarkkuuteen ei aidosti ole tarvetta. Lähinnä halusin tarkkaan laskea energiasisällön, koska asia hieman epäilytti. Luonnollisesti voi käyttää myös jotain muita kuin Lidlin pähkinöitä, mutta tällöin ravintosisältö on erilainen. Mysli toimii vallan mainiosti myös arjessa, joskin öljyn ja sokerin määrää voi olla hyvä hieman vähentää.

Ainesosat

Paahdettavaksi
  • 65 g (1dl) Lidl, hasselpähkinöitä
  • 50 g (1 dl) Lidl pähkinäsekoitus
  • 240 g (100g tai 1,25 dl kuivana) punaisia linssejä
  • 150 g (n. 4 dl) kaurahiutaleita
  • 39 g (n. 0,3 dl) fariinisokeria
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • 50 g (60 ml, 4 rkl) rypsiöljyä
  • 31 g pinjansiemeniä
Paahtamisen jälkeen
  • 0,75 dl (45 g) rusinoita
  • 0,75 dl (45 g) kuivattuja karpaloita
  • 0,75 dl (19 g) kuivattuja omenalohkoja
  • 0,75 dl (34 g) kuivattuja banaanilastuja
  • Maitojauhetta sopiva määrä annospusseihin

Valmistus kotona

  1. Pese ja valuta linssit ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan, kuitenkin niin että linssit jäävät hieman napakoiksi. Tekilan ohjeen mukaan sopiva kovuus saavutetaan, kun linssit ovat vielä väriltään oransseja, mutta omat linssit muuttivat värinsä jo aiemmin. Kannattaa siis todeta tuntuma maistamalla. Sopiva keittoaika on noin 7 min, mutta voi vaihdella jonkin verran linssien mukaan. Jos käytät valmiiksi keitettyjä linssejä, riittää pelkkä valuttaminen, mutta valmiiksi keitetyistä ei ehkä saa yhtä rapeita. Kerro miten kävi, jos kokeilit.
  2. Mittaa pähkinät ja murskaa isolla veitsellä leikkuulaudalla. Isojakin sattumia saa jäädä.
  3. Lämmitä uuni 160 asteeseen.
  4. Pelasta viimeistään tässä vaiheessa linssit kattilasta ja huuhtele niitä kylmän veden alla, jotta ne eivät jatka kypsymistä.
  5. Mittaa kulhoon kaurahiutaleet ja fariinisokeri.
  6. Lisää kulhoon hunaja ja öljy.
  7. Lisää kulhoon rouhitut pähkinät, linssit ja pinjansiemenet.
  8. Hämmennä seosta esim. puuhaarukalla, kunnes se on täysin sekoittunut. Suurimpia kökköjä on hyvä pieniä, mutta niitä voi kyllä murskata myöhemminkin.
  9. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja siirrä se uuniin.
  10. Paahda 160 asteessa 10 min ja kääntele seosta.
  11. Paahda seosta toiset 10 min ja sekoita. Jos linssit alkavat ruskistua, vähennä lämpöä.
  12. Paahda seosta vielä muutama minuutti, mutta tarkkaile visusti, ettei mikään pala. Palanut mysli ei ole kiva.
  13. Poista pelti uunista ja anna seoksen jäähtyä ennen hedelmien lisäämistä.
  14. Lisää haluamasi määrä kuivattuja hedelmiä ja sekoita.

Annosten kokoaminen

  1. Mittaa mysliä pussiin n. 77 g/hlö.
  2. Sekoita mysliainekset ja lisää maitojauhetta paketin ohjeistuksen mukaan. Pussita. Meillä annoksen paino maitojauheineen on n. 88 g/hlö.

Maastossa

  1. Kaada mysli maastossa astiaan, lisää vettä haluamasi määrä ja sekoita vähän.
  2. Nauti heti.

Arvosana: 5/5

Mysli oli maultaan loistavaa ja lisäksi harvinaisen helppo ja nopea aamiainen valmistaa. Myöskin energiamäärä suhteessa painoon yllätti positiivisesti. Kaupan valmismysli toimii samalla periaatteella, mutta silloin kannattaa katsoa, että myslissä on riittävästi energiaa omiin tarpeisiin.


Tonnikala-nuudelisalaatti

4 annosta, n. 75–80g/annos, 300 kcal/annos

Ainesosat

  • 2 purkkia tonnikalaa vedessä
  • 3 levyä riisinuudeleita
  • 1 pkt kirsikkatomaatteja
  • 1 prk kidneypapuja
  • 1 paprika
  • Yrttejä ja muita mausteita
  • Tiraus sitruunamehua
  • 50 g maapähkinöitä

Kotona

  1. Keitä nuudelit ohjeen mukaan.
  2. Valuta tonnikala.
  3. Pilko kirsikkatomaatit pieniksi (vähintään 4 osaan) ja murskaa papujen rakenne haarukalla.
  4. Sekoita nuudelit, tonnikala, pavut ja mausteet keskenään.
  5. Kuivaa seos uunissa tai kuivurissa 50–60 asteessa 0,5–1 vrk.
  6. Kuivaa tomaatit erikseen 50–60 asteessa 1–2 vrk. Niiden kuivuminen kestää kauemmin.
  7. Sekoita kuivatut tomaatit ja maapähkinät muuhun salaattin ja annostele.

Maastossa

  1. Lisää n. 3 dl vettä/annos.
  2. Anna ennallistua noin tunti.

Arvosana: 3 – 4/5

Maussa ei ollut vikaa, jos sattuu pitämään tonnikalasta, mutta teräviksi kuivuneet nuudelit tekivät reikiä pussiin ja saivat pientä vuotoa aikaiseksi. Resepti on testattu toimivaksi myös kinkulla tonnikalan sijaan.

Huom : Itse valmistimme ruoan kuivaamalla tomaatit muun ruoan joukossa, mutta ne kuivuivat paljon muita ainesosia kauemmin, joten siksi ohjeistamme kuivaamaan ne erikseen. Ruoka tosin ennallistui kyllä, vaikka kaikki kuivattiin samassa erässä, joten sekin on yksi vaihtoehto.


Tonnikalakuskussalaatti

2 annosta, 89–90 g/annos, 300–400 kcal/annos

Ainekset

  • 1 dl täysjyvä couscousta
  • 1 tomaatti-vuohenjuustokuppikeittoa (Blå Bland)
  • 30 g kuivattuja kidneypapuja (vastaa n. 1/2 pakettia tuoreita)
  • 20 g kuivattua tonnikalaa (vastaa n. 1 tlk tuoretta)
  • 0,5 dl kuivattua omenaa
  • 1 rkl kuivattua porkkanaa
  • 1 rkl kuivattua paprikaa
  • Ripaus sitruunapippuria

Kotona

  1. Kuivaa tarvittavat ainesosat.
    • Kidneypavut: Valuta ja huuhtele pavut ja murskaa niiden rakenne haarukalla. Levitä kuivuriin tai uunipellin päälle ja kuivaa 50 asteessa yön yli.
    • Tonnikala: Valuta tonnikala (osta vedessä äläkä öljyssä!) ja levitä se kuivuriin tai uunipellin päälle. Kuivaa 50 asteessa uunissa tai kuivurissa yön yli.
    • Omena: Leikkaa n. 0,5 cm viipaleiksi ja kuivaa uunissa tai kuivurissa 50 asteessa yön yli. Kaupasta saa tosin kuivattua omenaa valmiinakin, jos haluaa säästää aikaa ja poistaa yhden työvaiheen.
    • Porkkana: Raasta, levitä ohueksi kerrokseksi esim. uunipellin päälle ja kuivaa huoneen lämmössä ilmavassa paikassa (esim. jääkaapin päällä) 2–3 vrk. Myös uunissa tai kuivurissa (50 astetta) voi kuivata.
    • Paprika: Leikkaa n. 0,5 cm viipaleiksi ja kuivaa uunissa tai kuivurissa 50 asteessa yön yli.
  2. Sekoita ja pussita ainekset.

Maastossa

  1. Lisää 3–4 dl vettä ja sekoita.
  2. Anna liota n. 30 min.

Arvosana: 4/5

Toimiva resepti, jos pitää tonnikalasta, mutta ei jäänyt erityisesti mieleen hyvässä tai pahassa.


Kinkkukuskussalaatti

2 annosta, 70 g/annos, 300–350 kcal/annos

Ainesosat

  • 1 dl täysjyvä couscousta
  • 30 g kuivattuja kidneypapuja
  • 15 g kuivattua palvikinkkua
  • 2 rkl kuivattua porkkanaa
  • 1 rkl kuivattua paprikaa
  • 1 sinihomejuustokuppikeitto (Blå Bland)

Kotona

  1. Kuivaa ainesosat
    • Porkkana, pavut ja paprika: ks. yllä.
    • Kinkku: levitä kuivuriin tai uunipellille ja kuivaa 70 asteessa. Yön yli on yleensä riittänyt.
  2. Sekoita kaikki aineet keskenään.

Maastossa

  1. Lisää 2–3 dl vettä ja sekoita.
  2. Anna liota n. 30 min.

Arvosana: 5/5

Resepti on heti alla olevien tortillojen jälkeen suosikkimme. Ruoka ennallistui hyvin puolessa tunnissa ja maistui hyvältä.


Kinkkutortillat

2 annosta, 100g/annos, 300–400 kcal/annos

  • 4 pientä tortillakuorta
  • 30 g kuivattua kinkkua (reilut 100 g tuoretta)
  • 35 g parmesania
  • 2–3 rkl kuivattuja kasviksia (esim. kaupan valmis kuivattu keittokasvis)
  • 20–30 g kuivattuja kidenypapuja (ks. ohje yllä)

Kotona

  1. Pakkaa tortillat erikseen ja sekoita muut aineet keskenään. Voit halutessasi pakata myös juuston erikseen. Se näytti veden lisäyksen jälkeen ensin hiukan epäilyttävältä.

Maastossa

  1. Lisää täytteeseen sopiva määrä vettä (siten, että täyte juuri ja juuri peittyy) ja sekoita.
  2. Anna ennallistua n. 30 min – 1 h.
  3. Täytä tortillat ja nauti.

Arvosana: 5/5

Vaikka tortillakuoret tuovatkin lisää painoa rinkkaan, tämä oli niin hyvää, että sitä oli pakko tehdä uudestaan seuraavalle vaellukselle.

Kinkkutortilloista tuli nopeasti ’pakko saada jokaisella reissulla painosta huolimatta’ -resepti

Taco’pelti’

2 annosta, 350–400 kcal/annos

  • Tacokastikejauhe (esim. Spice mix for taco, original)
  • Dip mix cheese
  • 35 g parmesania
  • 1 rkl kuivattua porkkanaa
  • 1 rkl kuivasipulia
  • 15–20 g kuivattua seitä (100 g tuoretta)
  • 75 g tortillalastuja

Kotona

  1. Pakkaa erikseen lastut, cheese mix ja muut aineet sekoitettuna.

Maastossa

  1. Lisää vesi cheese mixiin ja taxomixiin n. 30 min ennen syömistä.
  2. Nauti dippaamalla lastut mixeihin.

Arvosana: 3/5

Tämä ei vielä käytännön tasolla täysin toiminut, mutta kuitenkin kehityskelpoinen ruoka. Lastut menivät murskaksi rinkassa, joten dippaaminen oli hankalaa, varsinkin kun se piti tehdä pusseissa. Ajattelimme, että käytettävyyttä voisi ehkä yrittää parantaa esim. Mäkkärin ketsuppikupeilla tai jollain vastaavilla. Tacomix peitti sein maun, joten voi olla kannattavaa ottaa miedomman makuinen kastike tai vaihtaa sei esim. voimakkaamman makuiseen kinkkuun. Kaiken kaikkiaan ruoka toimisi ehkä paremmin päiväretkellä, missä se voisi kulkea rasioissa.

Yksi vastaus artikkeliin “Vaellusruokaa: Cold soaking -metodi eli kylmäliotus – Vaellusruokaa ilman retkikeitintä”

  1. […] kokeilla reissulla uutta tapaa retkiruoan valmistukseen. Cold soaking -metodissa ruokaa ei keitetä vaan se liotetaan kylmään veteen ja syödään kylmänä. Toimiessaan metodi […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You might also like